Achtergrond: De functionele rol van dieetkoolhydraten in voeding is een van de meest complexe en soms controversiële gebieden in de voedingswetenschap. In-vitro- en in-vivo-onderzoeken suggereren dat bepaalde dieetsaccharidebiopolymeren bifidogene en/of immunomodulerende effecten kunnen hebben, en dat sommige preferentiële substraten of voorlopers kunnen vertegenwoordigen die cellulaire glycosylering kunnen beïnvloeden. In dit onderzoek werd de impact van orale inname van Advanced Ambrotose poeder (AA) op de glycosylering van serumglycoproteïnen in een cohort van gezonde individuen bekeken.
Ontwerp: Er werd een open-labelstudie uitgevoerd. Deze studie bestond uit twee fasen: een pilotstudie (n=6 personen) om de veiligheid en dosering te beoordelen, en een grotere studie (n=12) om specifieke glycosyleringsveranderingen te evalueren. Serum N-glycosyleringsprofielen, met behulp van massaspectrometrie, werden met wekelijkse intervallen gedurende 7 weken gecontroleerd om de basisniveaus en normale fluctuaties te evalueren. De personen werden vervolgens nog eens 7 weken gecontroleerd, gedurende welke tijd toenemende doses AA werden ingenomen (1,3-5,2 g/dag).
Resultaten: Er werden geen bijwerkingen ondervonden. AA-suppletie resulteerde in duidelijke veranderingen in de relatieve intensiteiten van zeven biantennaire N-glycanen (P<0,001) en een significante algehele verschuiving naar verhoogde sialylering. Regressieanalyse onthulde een dosisafhankelijke afname in mono- en di-galactosyleerde structuren (coëfficiënt -0,130 afname/week: P=0,02 en -0,690: P=0,005) en een gelijktijdige toename in gedisialyleerde glycanen ( × 1,083: P<0,05).
Conclusies: Suppletie met Advanced Ambrotose poeder resulteerde in significante veranderingen in serumproteïne N- glycosylering bij gezonde individuen. Hoe dit gebeurt en of het biologische betekenis heeft, moet verder worden geëvalueerd.
Bron: https://www.nature.com/articles/ejcn2010263
Dit is de samenvatting van een open label studie met Advanced Ambrotose poeder.